Facebook Moves Into California Campus Designed By Frank Gehry

0
1078

Facebook personnel have moved into their new Frank Gehry-created Silicon Valley headquarters – a 40,000-square-metre office building with “the greatest open floor strategy in the globe” and a huge rooftop park.

Company founder and CEO Mark Zuckerberg posted an announcement on his very own Facebook page revealing that the social media giant’s workers had begun occupying the new building on its Menlo Park campus in Palo Alto, California.

Recognized as MPK twenty, the creating was conceived by Canadian architect Frank Gehry, 86, as the world’s greatest open-program workplace – around 2,800 employees will occupy a single big area. 

“Our goal was to develop the perfect engineering room for our teams to work collectively,” explained Zuckerberg.

“To do this, we developed the largest open floor plan in the world — a single area that fits 1000’s of people,” he additional. “There are plenty of little spaces in which folks can perform together, and it truly is effortless for men and women to move about and collaborate with anyone here.”

Zuckerberg has posted a single aerial photograph of the building on his Facebook web page, with the guarantee of a lot more “once we’re fully unpacked”.


Related story: Frank Gehry-made Facebook offices planned for London and Dublin


Local users of Facebook’s picture-sharing platform Instagram were also invited to photograph the room yesterday. Their pictures show some of the artworks that have been created specifically for the building by 15 regional artists, as properly as the 3.five-hectare rooftop park, which features a half-mile strolling trail, a coffee stand and over 400 trees.

The building itself was designed and built in just three years, and comprises a reasonably simple construction of metal, concrete and glass.

“The creating itself is quite simple and isn’t fancy. That is on objective,” said Zuckerberg. “We want our space to really feel like a work in progress. When you enter our buildings, we want you to really feel how a lot left there is to be completed in our mission to connect the planet.”

Gehry – whose ideal-acknowledged tasks include the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles and the Guggenheim Museum in Bilbao – has described the completed building as a “remarkably human atmosphere” with a “toughness” and “rawness”.

“From the start, Mark desired a area that was unassuming, matter-of-reality and value efficient,” he said in a written statement. “He did not want it overly designed. It also had to be versatile to respond to the ever-changing nature of his company – 1 that facilitated collaboration and a single that did not impose itself on their open and transparent culture.”

Gehry was very first appointed to the project in the summer season of 2012, but was later asked to tone down his plans to make them far more anonymous. In late 2013, he was also asked to design and style Facebook’s offices in London and Dublin.

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here