Brazilian studios BCMF and MACh have added a cantilevered bar and sunken gallery to a private residential complicated on the outskirts of Belo Horizonte, Brazil, which perches on a hillside overlooking the surrounding valleys .

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The Bar-Pool-Gallery was developed and developed in just 3 months to give communal facilities for the Casa Cor retreat in Nova Lima, which comprises a series of weekend residences scattered across a mountain.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

Located at the centre of the development, the new addition consists of a bar made by BCMF, a gallery designed by MACh, and a pool and deck in in between that was completed in collaboration. The architects see the structure as “a sort of belvedere” that optimises the views from its raised website.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The bar is housed in a easy concrete volume. It extends perpendicular to the ridge on which it rests and tasks above the edge in the direction of the valley.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

A wooden walkway bisects the swimming pool. This connects it with the decked terrace on the roof of the gallery, which is partly embedded in the hillside.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

“The bar is essentially a raw concrete ‘square tube’ framework with a cantilever spanning ten metres over the site’s slope, pointing out to the landscape,” mentioned the architects.


Connected story: HLM Residence by Rafael Lorentz is a hilltop Brazil residence built from white concrete


“The construction is an incredibly basic volume, as opposed to the pitched-roof two-storey bungalows of the condominium, with number of stark materials and nearly no finishes.”

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The bar’s straightforward structure includes different practical locations arranged linearly, which includes a sheltered entrance verandah foremost to a lounge, then the bar area, followed by the main seating location and a more verandah at the end of the cantilever.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

Each end walls are entirely glazed, so the concrete box types a viewing tunnel that frames the vista in direction of the valley.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

Its rough and heavy facades are interrupted by complete-height windows inserted along its length to brighten the interior and connect it with the outdoor spaces.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The precast-concrete roof contains openings that enable all-natural light to filter through the entire interior, which was made by architect Ana Bahia. It attributes informal furnishings with soft and all-natural textiles, to contrast with the raw surfaces.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The decking beside the pool extends into the creating, forming an offset square patio that is partly covered and lined on one particular side by the service counter. “The floor is taken care of an extension of the swimming pool’s wooden deck,” stated the crew.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

Wooden stairs lead from the poolside decking to a large rooftop terrace, which has skylights inserted across its surface to illuminate the gallery below.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

A concrete staircase descends from the decked area to the gallery’s entrance, which opens into an additional concrete-lined room culminating in a huge window overlooking the rest of the complex.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

The roof slab is supported by steel columns that raise it somewhat over the tops of the walls. This creates a narrow gap that enables daylight to enter the interior and allows men and women on the decking above to seem down into the gallery.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

“The gallery is the only ‘semi-buried’ framework of the advancement,” extra the architects. “This method allowed open views from the landscape, and the use of the roof as a split-degree observatory deck, which is an extension of the swimming-pool deck.”

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MACh

BCMF is probably ideal identified as the studio that renovated the Mineirão Stadium ahead of final year’s FIFA Planet Cup, and that also created the venue that will be employed for shooting occasions for the duration of the 2016 Olympic Games.

Photography is by Gabriel Castro.

Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChSite plan Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChDecrease floor prepare Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChUpper floor program Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChRoof program Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChArea and elevation one particular Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChArea and elevation two Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChArea and elevation three Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChSegment and elevation 4 Bar-Pool-Gallery by BCMF Arquitetos + MAChArea and elevation five Dezeen

Previous articleNoma Bar’s Bird-shaped Treehouse Provides A Vantage Point Over A Japanese Woodland
Next articleBridal Bouquet – Important Information, To Choose The Right Flower Bouquet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here