Declerck-Daels Architecten utilized diverse varieties of timber and “frivolous” colours for this surgical procedure in Bruges, in an attempt to make going to the dentist much more bearable (+ slideshow).

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

The Belgian studio named the project 50 Shades of Wood following the variety of tones discovered in the building’s silvery timber cladding, as effectively as its brightly coloured wooden interiors.

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

The surgery sits in front of a red brick home on a residential street in Bruges and its silhouette is a mirror picture of its neighbour.


Related story: Tokyo property bridges the rooftops of a dental surgical procedure and garage


The pitched-roof volume that types the upper portion of the constructing continues the line of the terrace, even though a lower rectilinear volume acts as a plinth. Its height is designed so as not to block views from the windows of the residence behind.

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

Glazed sections of the facade are decorated with vibrant orange graphics of dandelions. The massive windows supply glimpses of the dentist’s painted wooden interior from the street.

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

“To expose the framework and the sincere components a whole lot of consideration was paid to the numerous information, counting on the craftmanship of all the builders,” stated the architects. “All components play a key role.”

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

Wood is a warm, soft and tactile component, and is located in all shades: wooden beams, cladding, windows, stairs, ceiling and fixed furniture,” they added.

“It is mixed with exposed concrete, calcium silicate units and frivolous colours. There is nothing to hide.”

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

Blocks of bold paintwork and upholstery break up the surgery’s exposed timber cabinetry, raw concrete floors and beams, tiled walls and sterile white products.

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

A skylight and glazed gable located by the examination location are meant to distract individuals throughout their appointments.

The glazed gable factors in direction of a modest backyard patio, which is tucked behind the decrease area of the constructing to hide it from the street.

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

“The task is the outcome of a robust symbiosis in between architecture, interior design, structural engineering, technical engineering, landscaping and decoration – padded out with playful accents,” mentioned the architects.

“It is gracious, warm and welcoming. It really is an authentic and probably humorous technique to a dental practice.”

Dentist practise in Bruges by Declerck Daels

“There is an abundance of light and patients are distracted by the clouds seen by means of the skylights over the dental chairs,” they extra.

Photography is by Thomas Debruyne.


Relevant story: Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Dental Clinic in Nakayamate&ltbr /&gt by Tato Architects

Relevant movie: Norwegian healthcare instruction facility created “not to search like a hospital”

Per Anders Borgen of Ratio Architects explains how the design and style team utilized raw materials to “eliminate the institutional appear” from the interior of a student facility at St. Olav’s Hospital in Trondheim, Norway. Greater model + story »

More dentist surgery design and style:

Pin it |

Dezeen

Previous articleNacho Carbonell Wraps Lamps In Mesh Cocoons For Carpenters Workshop Exhibition
Next articleJulie Legault’s Amino Bio-engineering Kit Creates A Bacterial Tamagotchi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here