Timber Summerhouse By Johan Sundberg Expresses "Scandinavian Architectural DNA"

0
1156

This wooden summerhouse raised off the forest floor on three concrete beams was designed by architect Johan Sundberg for a patch of woodland by the Swedish coastline .

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

Swedish studio Johan Sundberg Arkitektur planned the summertime retreat for a couple with two youngsters in Beddingestrand, on Sweden’s southern coast.


Associated story: Softly contoured interiors lend cave-like aesthetic to lakeside cabin


Named Sommarhus Akenine, the cabin consists of a single timber and glass volume, perched on an embankment among sandy dunes and woodland.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

3 concrete beams are employed to level the internet site and raise the wooden structure just above ground level. The beams protrude from either end of the extended volume, but are not visible from its two long sides, offering some protection from the danger of increasing tides.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

“The terrace floor appears to hover slightly above the ground,” Johan Sundberg told Dezeen.

“I wanted the home to sit lightly on the ground, to feel elevated and transparent to the visitor arriving from the north.”

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

The single-storey developing is faced in smooth-planed Siberian larch and sits in the centre of a massive roughly hewn timber platform that creates a wrap-about terrace.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

Larch is the predominant material both inside and outdoors, and is employed in a range of therapies that assist to subtly define decking from interior floor and cladding from roof.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

“Using a variety of types and treatment options of wood is a way for the style to stay focused, straightforward and meaningful. In a summerhouse a certain quantity of reduction may well be soothing to the mind,” said Sundberg. “It is also very considerably in our Scandinavian architectural DNA.”

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

The flat roof overhangs the terrace to generate shelter from the components. Small spotlights are set into the overhang to light the area after dark.

At either finish of the terrace, wooden walls with big rectangular apertures provide additional weather screens, but also frame views of the surroundings.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

Wide timber measures at the north side of the house bridge the gap between ground level and terrace.

Inside, two pairs of bedrooms sit at either finish of the cabin with an open-program living and dining region sandwiched in the middle. Windows afford views of the Baltic Sea to the south, and woodland views to the north.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

“Its timber and glass frame lends it a distinctive form that at when melds with and sets it apart from the surrounding landscape,” said the architect. “From inside, there are breathtaking views of the surrounding expanses of sea and forest.”

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

The pale timber floors and white walls utilized all through the interior are contrasted by a brightly coloured, diamond-patterned wall and a black wood-burning stove in the living space.

Sommarhus Akenine by Johan Sundberg

Photography is by Peo Olsson.


Project credits:

Architect in charge: Johan Sundberg
Project architects: Daniel Gerse, Max Germundsson
Structural engineer: Anders Sandgren, Rambˆll
Construction: SAWI Byggnads AB in Trelleborg, Bengt Hansson
Interior carpenters: Malmˆ kˆk &amp inredning, Andreas

Sommarhus Akenine by Johan SundbergWebsite program – Sommarhus Akenine by Johan SundbergFloor strategy Sommarhus Akenine by Johan SundbergSection 1 –  Sommarhus Akenine by Johan SundbergSection two – 
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here